jueves, 26 de mayo de 2011

Què és per a mi congresdesdebaix i per què m'hi he sumat

Sempre he estat autocrítica amb la nostra organització. Autocrítica, des de la construcció, des de l'orgull de pertànyer a aquest partit, des de l'admiració als que hi ha treballat des de molts indrets i des de la visió que l'autocrítica constructiva ens farà avançar. Per aquest motiu i arribats al punt on ens trobem, em vaig sumar a la iniciativa sorgida a facebook, congresdesdebaix. Ara bé, donat la gran quantitat de temes i opinions sorgides en dos dies (totes respectables), sento la necessitat d'aclarir que és o penso que hauria de ser per a mi aquest moviment.

És cert que hem patit una derrota a les urnes, l'ha patit tot el socialisme a nivell espanyol, i és cert que ha arribat l'hora de canviar, de renovar-nos, de construir un projecte, però compte, això no vol dir tirar per terra la tasca de molts i moltes socialistes que fins ara han treballat defensant les nostres idees. Amb encerts i errades, és clar, però tots en cometem d'errades.

El que cal és mirar endavant i, partint d'allò que som, adaptar-nos als nous temps. Per tant, i veient com han anat les coses durant els darrers anys, no s'hi val intentar fer llenya de l'arbre caigut. Entonem un mea culpa, perquè tots som en part responsables. I no, no és just criticar a un o altre ara quan no ho hem fet abans. Hem seguit els nostres líders perquè els vam dipositar la confiança (o això semblava...) i ara sí, cal renovació, una renovació que aprofiti el millor del passat, del present i del futur. Així que, tots i totes, absolutament tots, tenim alguna cosa a dir.

Per tant, congresdesdebaix és o ha de ser una mostra de les noves maneres de fer política, una nova manera d'organitzar-se i de debatre idees. Un espai o un moviment per construir, per recollir propostes per al futur que surtin directament de la veu dels i les socialistes. Ha de ser una aportació directa a la construcció del nostre projecte (que no treu que n'hi hagi d'altres) i, per què no, un toc d'atenció als que han de capitanejar aquest vaixell.

Però si això es convertís en altra cosa, si ens perdem en les diferències enlloc de en els punts d'unió, si no ens centrem en el debat d'idees, si la destrucció sobrepassa a la construcció o si el respecte per la nostra organització i per totes les persones que hi han treballat, hi treballen i hi treballaran es perd, aleshores, deixarà de tenir sentit per a mi.

Des d'aquí, vull felicitar als companys i companyes que estan fent propostes que ens facin avançar i millorar en la nostra vocació de representar a la ciutadania des del l'esquerra, des del socialisme. I, sobre tot, demanar ordre, respecte i coherència.

No hay comentarios: