viernes, 6 de mayo de 2011

Diari de campanya: un debat desigual i amb manca de discurs per part de CiU

Dimecres passat assistíem al debat entre els candidats a l'alcaldia dels partits amb representació a l'ajuntament, a excepció del PP. Cal assenyalar que el debat, organitzat per Ómnium Cultural, constava de dos blocs principals, Educació i cultura i Participació ciutadana i relacions amb les entitats, i d'un tercer bloc de contingut lliure. Aquestes àrees són les que actualment gestiona ERC al nostre ajuntament.

Vàrem poder escoltar propostes i, com és lògic, molta gestió per part d'ERC i també d'ICV-EUiA i PSC, però poques o poc concretes per part de CiU. Contradiccions, ambigüitats i poca concreció. A tall d'exemple, propostes i posicionaments poc coherents amb la política de retallades de la Generalitat en matèria d'educació i salut. Dir actualment que s'ampliaran els serveis al CAP és fer promeses inassumibles, és enganyar. I dir que vetllaran per la qualitat dels centres educatius queda molt bé, però és exactament el contrari del que està fent CiU al govern de la Generalitat.
Francesc Garcia també va presentar propostes estrella, com l'ampliació de l'escola bressol, però no va ser capaç de dir com la duria a terme. És evident que tots apostem per aquesta ampliació i que tots hi treballarem, però fer-ne bandera amb l'actual situació econòmica no és ètic.

Sobre tot a l'hora de respondre les preguntes del públic, va quedar palès que Garcia només s'havia preparat, i no gaire bé, les àrees que conformaven els blocs del debat, ja que no va respondre a preguntes que feien referència a d'altres regidories i va presentar com a propostes accions que ja s'estan duent a terme actualment.

Personalment, opino que, potser pel format establert o potser per ser la primera vegada que tots els candidats i candidates paricipaven en un debat, va faltar contraposiició d'idees. I no em refereixo a enfrontament polític, sinó a un veritable debat entorn les propostes. Sí és cert que tant l'alcalde, Jordi Ràmia, com la candidata d'ICV, sí que van aprofitar per preguntar al candidat de CiU certes qüestions (demostrant-se un cop més la manca de discurs d'aquest).

D'altra banda, el poc temps d'exposició va fer que tots i totes passessin molt per sobre d'alguns temes que hagués estat enriquidor discutir a fons, però és comprensible que s'ajustés el temps. En general, el primer debat electoral celebrat a Montgat ha aportat una primera impresió de les diferències entre candidats, diferències que ben segur podrem continuar observant durant aquesta campanya que iniciem avui.

I què ens mostra un debat d'aquesta mena? Doncs qui té propostes concretes, treballades i realistes i qui no les té, qui té loa fermesa i l'experiència que ara tant necessitem i qui pot liderar la gestió municipal de manera efectiva i eficient. Perquè en els difícils moments que es viuen, cal saber què, però també com i, sobre tot, no enganyar ni fer promeses que després no podem complir.

Més informació sobre el debat aquí.

No hay comentarios: