miércoles, 17 de diciembre de 2008

Incorporar tothom en les polítiques de salut

Avui he assistit a l'última jornada de l'any que l'àrea de Salut pública de la Diputació de Barcelona ha organitzat per a càrrecs electes. El tema era la participació ciutadana en les polítiques de salut. El primer ponent, el catedràtic de a UAB Joaquim Brugué, ens ha fet una reflexió molt interessat: són adients els processos participatiu que impulsem des dels municipis? La participació és imprescindible, però no ha de ser una finalitat en sí mateixa, sinó un instrument per millorar les polítiques públiques i fer-les més eficaces. Els ciutadans han de veure el resultat de la seva participació, que ha d’impactar directament en la pressa de decisions. Si no és així, només estarem generant un sentiment de cansament en la ciutadania, que posarà en dubte a nostra credibilitat.
A més, sovint confonem participació amb l’assistència a determinats actes o trobades, amb la coproducció de serveis o amb enquestes de satisfacció. Però una participació de qualitat és aquella que, a través de diàleg, influeix directament en algun aspecte de la decisió que hem de prendre.
Actualment, els municipis hem creat una sobreoferta de processos o espais participatius. El repte està en que aquests espais generin un veritable diàleg constructiu. I amb la salut no ha de ser menys. A Montgat, aquest any 2008 hem endegat el Consell de Salut, amb representació veïnal, de l’ajuntament i del Centre d’Atenció Primària. És un espai l’objectiu del qual és millorar, a través d’aquest diàleg, l’atenció sanitària del nostre poble.
Un altre tema del que hem parlat aquest matí és la confusió sobre el concepte salut pública. Sovint ens perdem en discussions sobre el sistema sanitari oblidant les altres vessants de la salut pública, concretament, la seguretat alimentaria, la seguretat ambiental i la promoció de la salut. I en les polítiques que desenvolupem en aquest sentit, a més de fer pedagogia, també hem d’incorporar tothom.

No hay comentarios: